Kanal Tedavisi Sonrası Nelere Dikkat Edilir?

kanal-tedavisi-805x503-1.jpg

Diş problemi herkesin hayatında yaşadığı önemli bir sağlık sorunu olmaktadır. Kişilerde dolgu gibi pratik tedavi yöntemlerinin uygulanmasının mümkün olmadığı durumlarda kanal tedavisi dişlere uygulanan etkili bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem ile dişin pulpa adı verilen canlı kısmı yani sinir ve damar dokusu zarar görmüşse, dokunun dişten alınarak tedavi edilmesi ile yapılır. Diş bu uygulama sonrasında biraz daha ağrı ya da bölgeyi uyuşuk hissetme gibi durumlar yaşatacaktır. Peki, bu tedavi sonrası neler yapmak gerekir?

 Kanal Tedavi Sonrası Sert Cisimler Tüketmeyin

Tedavi sonrası diş iyileşme yaşayacak ve normale dönecektir. Ancak bu bir kaç gün içinde daha iyi bir sonuç ile gerçekleşir. Dişin kendine gelene kadar yani tedavi sonrası ağrı ya da sızı gibi sorunlar ortadan kalkana kadar aşırı sert cisimler tüketmemek gerekir. İstemeden de olsa tüketecek bir kişi tedavi edilen bölge üzerine yememelidir. Yaklaşık bir hafta on gün sonra bu besinleri yemek normale dönecektir. Bu besinler arasında en çok dikkat edilmesi gereken kabuklu kuru yemişler olmaktadır.

 Kanal Tedavi Anestezi Etkisi Geçene Kadar Besin Tüketmeyin

Tedavi sonrası diş üzerinde uygulanan uyuşturma etkisi yani anestezi, kanal tedavisi bitse dahi bir süre daha bu bölgede kendini gösterir. Dişin tedavi edilen bölgesinde his kaybı ve şişlik duygusu yaşanır. Bu etki yaklaşık tedavi bittikten bir kaç saat sonra geçecektir. Bu his kaybı henüz varken, geçene kadar bir şeyler tüketmemek önemlidir.

 Kanal Tedavi Sonrası Çenenin Tedavi Görmeyen Kısmını Kullanın

Gerekli tedavi tamamlandıktan sonra kişi dişinin olduğu bölgede ki çene kısmını tamamen hissetmez. Bu bölge yani kanal tedavi olan bölge his kaybı yaşarken çenenin diğer kısmı normal hislerle kullanıma uygun olur. Anestezi etkisi geçene kadar beslenmek ne kadar yanlış olsa da kişi çok mecbur kalırsa veya bir şey yeme ihtiyacı duyarsa, diğer tarafı kullanmalıdır. Çenenin hissedilen ve dişe değmeyen diğer yarımını kullanmak tedavi sürecinde olan diş üzerine besin gelmemesine ve zarar görmemesine dikkat etmeyi sağlar. Yinede ağız içinde diğer çene yarısı kullanılsa dahi çok sert cisimleri çiğnemekte zorlamamak önemlidir. Geçici olan dişe batacak bir besin kabuğu ya da sert bir cisim tekrar doktora gitmenizi gerektirebilir.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *




Hakkımızda


Sağlığınıza ve gülüşünüze önem veren ilgili diş hekimliği dallarında uzman hekimlerimiz, rahat ve konforlu bir şekilde tedavi hizmeti sağlamaktayız.




Abone Ol


Dentistiklal kliniğinin tüm haberlerinden haberdar olmak kaydolun.



Design by birsekiz 2020. All rights reserved.