Estetik Diş Hekimliği

Estetik diş hekimliği denilince akla ilk gelen olgu güzelliktir. Güzellik tarihte çağlar boyunca insanların en fazla önemsedikleri unsurlardan birisi olmuş, buna sahip olmak ve bunu geliştirmek üzere arayışları hep süregelmiştir.

Estetik diş hekimliği denilince akla ilk gelen olgu güzelliktir. Güzellik tarihte çağlar boyunca insanların en fazla önemsedikleri unsurlardan birisi olmuş, buna sahip olmak ve bunu geliştirmek üzere arayışları hep süregelmiştir. Güzellik üzerine varılan ortak kanı ; güzelliğin mutlak bir değeri olmadığı ve tamamıyla subjektif bir olgu olduğu yönündedir.

Dişlerimiz asıl işlevlerinin yanı sıra (çiğneme, konuşma vb.)estetik açıdan toplumdaki özgüvenimizi de fazlasıyla etkiler. Gülüşümüz insanlarla iletişimimizde çok önemli bir faktördür. Dişlerdeki renk ve şekil bozuklukları bireyde psikolojik rahatsızlıklara kadar varan problemlere neden olabilir. Yapılan araştırmalar gülüşüne güvenen bir bireyin sosyal, iş ve günlük hayatında diğer bireylere oranla çok daha mutlu ve başarılı olduğunu göstermiştir. Dişlerimiz gülüşümüzü, gülüşümüz de enerjimizi yansıtır. Güzel bir gülümseme kişisel özgüven demektir. Diş hekimliğinde bununla ilgilenen bilim dalına ‘estetik diş hekimliği’ adı verilir.

Estetik diş hekimliği; diş ve diş etleri üzerine yapılan çeşitli uygulamalar ile estetik görüntü, konuşma bozuklukları ve kaybedilmiş fonksiyonların iyileştirilmesidir.

Estetik diş hekimliğinde yapılan işlem aslında bir gülüş tasarımıdır. Gülüş tasarımı hekimin hastasıyla kordineli olarak planlayıp ortaya çıkarttığı bir sanat olarak ifade edilebilir.

Ağız, yüz ve baş bölgesinde mevcut belli başlı açılar ve oranlar vardır. Bu kurallara göre tedaviler planlanır ve uygun malzeme ve teknoloji ile birleştirilir. Fakat şunu belirtmek isteriz ki, estetik göreceli bir kavramdır ve herkesin estetiği birbirine uymayabilir. Örneğin ben ‘A’ şahsını çok güzel bulurken, bir başkası onu hiç de güzel bulmayabilir. O nedenle estetik diş hekimliğinde hastanın beklentilerini anlamak en önemli kriterdir.

Bu noktada estetik diş hekimliği uygulamarında, hekimin mevcut donanımları ve teknoloji ile yürüteceği bu tedaviye hastanın beklentilerini eklemesi estetik ve mutlu eden bir sonuç için kaçınılmazdır.

GÜLÜMSEMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Yaş: Yaşlanmayla beraber dişlerimizin renginde koyulaşma, diş boyunda kısalma ve diş yüzeyinde düzensizlikler meydana gelir. Diş etlerinde meydana gelen çekilmeler dişlerin aralarının açılmasına neden olmaktadır.

Cinsiyet: Kadınlarda ve erkeklerde gülüş ve dişler arsında önemli farklılıklar vardır. Kadınlarda dişler daha yuvarlak olup, köşeler daha yumuşak döner. Erkeklerde ise dişler daha düz ve köşelidir. Kadınlarda ön orta 2 diş daha iri ve uzun, onların yanındaki lateral dişler ise daha küçüktür. Erkeklerde ise ön 4 diş arasında önemli bir boyut farkı yoktur. Kadınlarda gülme hattı eğimli olarak alt dudağı takip eder. Erkeklerde ise gülme hattı daha düzdür.

Yüz hatları: kişilerde büyük değişkenlik gösteren yüz hatları bunu takip eden diş ve diş eti morfolojileri uyumlu olmayabilir. Ancak bazen yapılacak ufak değişikliklerlerle daha iyi sonuçlar alınabilir. Mesela oval yüzlü bir kimseye yapılacak olan uzun dişler yüzün daha uzun ve zayıf görünmesini sağlayacaktır.

Dudaklar: Yaşlanmayla beraber üst dudağımız aşağıya doğru sarkar, üst dişler daha az görünürken alt dişlerimiz daha fazla görünür. Dikey boyuttaki azalmaya bağlı olarak çene uçları birbirine yaklaşır ve dudaklar birbiri üzerine kapanır. Dudaklar dişlerimizi çevreleyen çerçeveler gibidir. Dudakların uzun, kısa, kalın ve ince oluşuna göre dişler düzenlenir ve kusurlar bu şekilde giderilmeye çalışılır.

Dişlerin renk, şekil ve sıralanışı: Dişlerde doğuştan bulunan veya renklendirici gıdalar ile meydana gelmiş olan renklenmeler , dişler arasında bulunan aralıklar veya sıkışıklıklar gülüşümüzün kalitesinde çok önemli rol oynarlar.

Diş etleri: Gülüşümüzü etkileyen en önemli komponentlerden biri diş etlerimizdir. Diş etleri dişlerimizin en yakın komşularıdır ve dişlerimizi adeta bir çerçeve içine alan, dişlerimizin görünümünü birebir etkileyen dokulardır.Dişlerimiz muntazam, beyaz ve güzel şekilli olsa bile sağlıksız(şiş, kırmızı ve parlak) diş etleri gülüşümüzün çirkin görünmesine neden olurlar.

Estetik diş hekimliğinde diş etlerine yapılan müdahaleleri iki temel uygulama alanında inceleyebiliriz.

  1. Varolan diş etlerine sağlık kazandırmak

  2. Sağlıklı ama kötü görünüşlü diş etlerine estetik kazandırmak.

Estetik diş hekimliğine konu olan problemler;

  • Renklenmeler

  • Simetri bozuklukları

  • Şekil bozuklukları

  • Gelişim bozuklukları

  • Çürük veya travma nedeniyle meydana gelen madde kayıpları

  • Aralıklı dişler

  • Çapraşık dişler

  • Dişeti hastalıkları ( dişeti çekilmeleri)

  • Dişeti seviye problemleri vb…


ESTETİK DİŞ HEKİMLİĞİ UYGULAMALARI



Zirkonyum


Estetik diş hekimliğinde zirkonyum destekli porselenler, metal destekli porselenlerin dezavantajlarını ortadan kaldırmak için geliştirilen yeni nesil diş kaplamalarıdır.


Daha Fazla


Gülüş Tasarımı


Şekil ve pozisyon bozukluklarından kaynaklı çoğu zaman gülme konusunda çok istekli olunmaz. Erafınızda gülerken ağzını eliyle gizleyen birçok kişi görmüşsünüzdür.


Daha Fazla


Yaprak Porselenler


Alışılagelmiş protez uygulamalarından farklı olarak dişin tümü küçültülmeden sadece ön yüzeyinden hafif aşındırmalar yapılması yeterlidir.


Daha Fazla



Porselenler & Empresler


Porselen malzemesinin yüksek ısılarda özel dental cihazlar içerisinde sıkıştırılarak, kırılma direncinin fazlasıyla arttırılıp oluşturulan diş hekimliği malzemeleridir.


Daha Fazla


Diş Estetiği


Herhangi bir nedenle dişte oluşmuş çürükleri veya travmaları (kırık) restore etmek amaçlı kullanılan ışıkla sertleşen estetik malzemelerdir. Gerek ön bölge gerek arka bölge dişlerde rahatlıkla kullanılabilir.


Daha Fazla


Destekli Porselenler


Metal bir altyapı üzerine estetik porselen üst yapıdan oluşan dayanıklılık ve sağlamlığı üst düzeyde olan restorasyonlardır. Sabit protez yapımında tercih edilirler.


Daha Fazla



Bonding


Dişlerde meydana gelmiş estetik bozuklukları klinik ortamında dişe hiçbir zarar vermeden, ilaveler yapılarak gerçekleştirilen koruyucu diş hekimliği işlemlerinden biridir.


Daha Fazla


Kompozit Dolgular


Herhangi bir nedenle dişte oluşmuş çürükleri veya travmaları (kırık) restore etmek amaçlı kullanılan ışıkla sertleşen estetik malzemelerdir.


Daha Fazla


Diş Beyazlatma


Diş Beyazlatma, dişlerin üzerinde oluşan genetik veya sonradan oluşmuş içsel renklenmeleri gidermek amacıyla yapılan işlemidir.


Daha Fazla


Doktorlarımızla Tanışın

Vizyonunu meslek etiği çerçevesinde en son teknoloji ve yenilikleri takip ederek steril ve huzurlu bir çalışma ortamında hastalarının maksimum konforunu ön planda tutarak oluşturmuş bir klinik olan DENTİSTİKLAL, 2011 Aralık ayında Dt. Çağdaş Yakın ve Dt. Mehmet Yiğit tarafından uzun süreli bir projenin sonucu olarak Ataköy’de kuruldu.



012345678900123456789001234567890%

Başarılı Operasyon



01234567890012345678900123456789001234567890+

Mutlu Hasta



0123456789001234567890+

Yıllık Deneyim



Hakkımızda


Sağlığınıza ve gülüşünüze önem veren ilgili diş hekimliği dallarında uzman hekimlerimiz, rahat ve konforlu bir şekilde tedavi hizmeti sağlamaktayız.




Abone Ol


Dentistiklal kliniğinin tüm haberlerinden haberdar olmak kaydolun.



Design by birsekiz 2020. All rights reserved.