Yirmi Yaş Dişlerini Tanıyın

20-yas-disi.jpg

Üçüncü azı dişleri olarak da bilinen yirmi yaş dişleri ağzın arka tarafında en sonda yer alan dişlerdir. Ancak bazı kişilerin, çeşitli nedenlerle, yirmi yaş dişi yoktur.

Pek çok kişinin yirmi yaş dişleri 17 ile 25 yaşları arasında çıkar ve herhangi bir probleme neden olmaz. Bazılarında ise yirmi yaş dişleri gömülü olur, yani çene içerisinde sıkışır ve çıkamaz. Ama bu her zaman çok kötü bir durum değildir. Gömülü yirmi yaş dişleri genellikle herhangi bir semptom göstermez ya da ağrıya neden olmaz ve hayat boyu çene kemiği içerisinde kalır.

Ancak bazı durumlarda gömülü yirmi yaş dişleri problem yaratır. Dişin gömülü olduğu kısımda kızarıklık ve şişlik görülebileceği gibi, çene ağrısı, baş ağrısı ve gömülü dişin bulunduğu yere yakın yerlerde ısırma anında garip tat alma problemleri ortaya çıkabilir.

 

Yirmi yaş dişleri insanların ilkel bir diyetle beslendikleri ve daha fazla dişe ihtiyaç duydukları ilk zamanlardan kalmıştır. Günümüzde insanların çene kemikleri daha küçüktür ve çoğu kişinin ağzında bu geç gelişen dişler için yer yoktur. Yirmi yaş dişleri çıkmaya çalışırken diğer dişleri itebilir ve ortodontik işlemlere mani olabilir. Ayrıca, yirmi yaş dişlerinin kısmen çıkması bakteriler için gelişme ortamı oluşturabilir ve bakteri oluşumu ciddi diş eti iltihabına neden olabilir.

Gömülü yirmi yaş dişleri herhangi bir probleme neden olmasa da bazı diş hekimleri bu dişlerin ileride problem yaratmasının önüne geçmek için cerrahi yöntemlerle alınmasından yanadır. Neyse ki, yirmi yaş dişi çekilmesi lokal anestezi ile uygulanan yaygın bir ayakta tedavi prosedürüdür. Her cerrahi operasyonda olduğu gibi, takip eden bir kaç günde kanama, şişme ve morarma gibi etkiler ve aktivitede kısıtlama olması beklenir. Ancak pek çok kişi hızla ve kolayca iyileşir.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *




Hakkımızda


Sağlığınıza ve gülüşünüze önem veren ilgili diş hekimliği dallarında uzman hekimlerimiz, rahat ve konforlu bir şekilde tedavi hizmeti sağlamaktayız.




Abone Ol


Dentistiklal kliniğinin tüm haberlerinden haberdar olmak kaydolun.



Design by birsekiz 2020. All rights reserved.